Over ons

Jong Nederland is een landelijke jeugd- en jongerenorganisatie, die jonge mensen de ruimte geeft die ze nodig hebben. Jong Nederland wil iedereen van 4 tot 17 jaar in hun vrije tijd de mogelijkheid bieden om te spelen, voor ontspanning en ontplooiing.

Omdat iedereen het leuk vindt om met leeftijdgenoten te spelen of actief te zijn, zijn de clubs ingedeeld in verschillende leeftijdsgroepen.

LEEFTIJDSGROEPEN
Het liefst trek je natuurlijk op met leeftijdsgenoten. Daarom biedt Jong Nederland iedere leeftijdsgroep een apart programma. De verschillende leeftijdsgroepen komen steeds op een ander moment in de week bij elkaar. Iedereen tussen de vier en de zeventien jaar kan terecht bij Jong Nederland.

Je groeit steeds, meestal tegelijk met een aantal andere kinderen, door naar een volgende leeftijdsgroep. Daar leer je weer andere mensen kennen en beleef je nieuwe avonturen.

4,5 & 6 jarigen: Minioren
De Minioren vragen om een spel dat bij hun leeftijd past, een spel vol beweging en vol variatie, met korte opdrachtjes waarin ze hun fantasie en hun energie kwijt kunnen. Dat kan bij Jong Nederland.

7, 8 & 9 jarigen: Maxioren
De Maxioren spelen graag in een groep. Ze zijn van nature actief. Hun wereld is één en al spel, en één en al nieuwsgierigheid. De spelmogelijkheden hiervoor zijn talrijk: sport en spel, er op uit trekken of de wereld ontdekken door middel van opdrachten.

10, 11 & 12 jarigen: Junioren
De Junioren zijn graag actief bezig in teamverband. Zij hebben een kritische kijk in de wereld om hun heen en willen steeds nieuwe dingen ontdekken. Activiteiten die hen aanspreken zijn: themagericht werken, teamsporten, creatief spel en activiteiten gericht op samenwerking.

13, 14 & 15 jarigen: Senioren
Als Senior wil je graag de ‘alledaagse’ sleur ontduiken. Gezelligheid en helemaal jezelf kunnen zijn vind je belangrijk. Je hebt veel behoefte aan het samen zijn in een groep, de eenheid en de sfeer. Veel verschillende types, maar toch één groep.

16 & 17 jarigen: 16+ ers
16+ ers willen zelfstandig zijn. Gezelligheid is belangrijk. Zelf activiteiten bedenken en organiseren met je vrienden van de club. Of helpen bij één van de andere leeftijdsgroepen. Een verantwoordelijke taak. 16+ ers hebben de toekomst bij Jong Nederland. Vaak komt nieuwe leiding voort uit deze groep.